17 december 2010

Ju mer radikal - ju mer medmänsklig.

Efter Sveriges första självmordsbombare i lördags frågar man sig vad som händer när man blir mer hängiven? Jag kan inte annat än att tycka det är märkligt att om någon blir mer hängiven, mer radikal, mer entusiastisk, så skall man döda. Kristendomen visar verkligen på en högre och bättre väg: Ju mer hängiven, ju mer radikal, ju mer entusiastisk man blir, desto mer äkta, kärleksfull, transparant och medmänsklig blir man. Det har jag sett fungera … också bland muslimer. Anna och jag har bott 13 år i Bangladesh omgivna av muslimer. Över 10 år bodde vi i stadsdelen Mohammedpur. Vi såg att när vi var mer hängivna så fungerade den medmänskliga kärlekens och livets väg bättre och bättre.

Nu gäller det att vi kristna i Sverige lever ut hur vi kan vara radikala och bärare av en brinnande tro, hopp och kärlek. Svaret är inte att vi alla skall bli gråa, ljumma och Lagom.

När Våldsbejakande extremism kommer närmare så är det rätt tid för oss att visa hur vi kan tända och bli mer och mer hängivna Jesu efterföljare. Jesus är vår Frids Furste. Ju mer vi följer honom ju medmänskligare blir vi. Ingvar