19 januari 2012

Information & Inspiration

Anna och jag lyssnade denna kalla morgon (+14 ute) på Ekot, läste DAGEN, DN och Bibeln. Det finns mycket dåliga nyheter, mycket elände ….... men också mycket fint.

Först kan man tro att man själv kan lösa det mesta, men sedan upptäcker man att vi måste jobba tillsammans med andra … och tillsammans med Gud. Då först kan något förändras, då först blir det transformation i individer, i familjer, i församlingar och i samhället.

Matilda, som jobbar med info inom EFK, är här i Asien några veckor. Bra hon skriver om vad som händer i missionsvärlden. Hon la idag in på http://efkbloggutland.com/ en blogg efter hon besökt Tree of Life.


Dåliga nyheter kan göra oss modfällda. Vi kan resignera inför nöden, eländet och orättfärdigheterna. Men vi kan också tändas till tjänst. Vi får en positiv Helig Vrede och vi vill göra något åt eländet. Vi vill vara ett ljus. Vi läste faktiskt Matt 5:3-16.


Men för att få inspiration, som varar, måste vi ständigt ”äta” goda nyheter och positiva saker. Jag slog idag på ordet Inspiration: Inspiration (av latin inspiro, inblåsa, väcka liv i), ett stimuli som sätter igång mental verksamhet. I talspråk har ordet felaktigt kommit att betyda motivation eller kreativitet (särskilt sådan som direkt är påverkad av någonting). Historiskt har ordet används av kristna för att beskriva en ingivelse från Gud. Den traditionella uppfattningen bland kristna är till exempel att Bibeln författats genom gudomlig inspiration (given av den helige ande). Inom fysiologin menas inspiration inandning.


Konstigt, men något "blåser där inne" som gör mig glad¨när jag skriver detta. Det finns både information och Inspiration att tillgå. Ja, i alla länder och i alla sammanhang. Även där mörkret råder och krafter jobbar mot fri & öppen information. Där måste vi speciellt lära oss att handskas med Information och Inspiration på rätt sätt. Bloggen Matilda skrev idag ger både information och inspiration.


Nästa blogg måste handa om barn som utnyttjas. Ja, det finns information + inspiration också på det området. Vågar du läsa nästa blogg? Ingvar