28 april 2013

Kan Thai mötas i hemmen?

Som missionär söker man alltid efter bästa sättet att se Guds rike växa. I alla länder och i alla samhällen finns det olika Guds nycklar som öppnar människors hjärtan. I vissa länder har husförsamlingar, simple Church, cellgrupper osv varit en bra början.

Frågan här i Thailand är: Kan Thai mötas i hemmen? En del säger: Nej. Thai går inte till varandras hem. Man möts på restauranger eller på allmänna platser. Och om man möts i hemmen är det inte för religiösa möten. Religiösa aktiviteter gör man i templen, inte i hemmen. En del säger Ja. Det går. Bara Jesus själv är inbjuden.

Ett är säkert: Skillnaden mellan Thailand och andra länder i Asien är mycket stor, men det finns nycklar också i Thailand som vi använder och … skall använda mycket mer.

Vi har under olika tider haft cellgrupper, helande samlingar, bönemöten, osv i vårt hem. I lördags hade vi 11-12 Thai som var flera timmar hemma hos oss. De verkade stortrivas. Detta var ingen vanlig gudstjänst, utan de ville lära sig baka semlor. (Smile) De kallade dem för: Salapao Sweden. (Risbulle med fyllning). En (helt ny) nykristen var med och ….. timmarna (bullarna) fylldes inte bara av mandelmassa, men också med mycket andligt. En del ville inte gå hem. Vi har fler inbjudningar till ”hemförsamlingar” än vi kan fullfölja.

I fredags var vi med en husgrupp här i Chiang Mai, när ett nytt hem skulle invigas. Uppmuntrande och vi såg att det andliga passar in också i Thai hem.



Många döda i Savar Bangladesh. Vi får just nu fruktansvärda bilder från Savar i Bangladesh.
En 8 våningsbyggnad med 5 syfabriker, 1 bank och 300 affärer kollapsade. I byggnaden fanns 3000 personer. Mer än 340 har hittats döda och 900 saknas fortfarande. Vi gråter med Bangladesh just nu. Bed för detta överbefolkade land.

Vi såg en liten video El-stakets experimentet som talar.

Gud har en himmelsk kraft för oss som inte syns eller känns om vi inte är "jordade". Inte når vardagen, verkligheten, gräsrötterna, de brustna och de sårade. Men när någon av oss får verklighetsförankring (touch with reality) händer något. Denna Guds kraft är inte skadlig utan den välsignar och ….. även dessa ungdomar blev glada på kuppen.


Ha en bra vår-vecka. Ingvar