18 juli 2015

Wilawans stora 'familj'

Just nu känns det som jag lever i två världar, fast det är två världar som mer och mer flyter ihop. Globalisering! Ändå reagerar man när 7-9 åringar i Boongmaleang har smartphones och är dessutom skickliga med dem, men en del av dem har zero vuxen närvaro. 
Hos Wilawan lär de sig hur man tar emot besökare till barnkyrkan, de är super artiga. De blev tillfrågade om de vill ge mig(gästen) något. Hela högen sprang de ut och plockade jasmin blommor och tempel träd blommor etc.
Wilawan berättar att de kommer gärna vid 7 tiden på morgonen fast samlingen inte börjar förrän kl 10.00. Det känns som jag har en jättefamilj säger hon. De är hungriga när de kommer, men de får lära sig att fixa maten själva och att diska efter sig. Att ställa iordning stolar o bord och förbereda sånger, instrument och mikrofon, fast idag fungerade den inte riktigt.
Wilawan berättar att en del av barnen inte fick komma, vi var ju kristna. Men efter en tid såg 'mormödrarna' att barnen mådde bra av att gå till Wilawans samlingar. Att de blev gladare barn så nu lämnar de barnen hos mig på lördagar berättar hon.
Förra veckan var barnen med Wilawan ute och delade ut traktater och bad för sjuka. 2 personer blev friska när barnen bad för dem. För de här barnen är det naturligt att de är med och ber för sjuka. Nästa lördag kommer Child Safe Community att ha en samling mitt i byns 'sala' för att berätta om barns rättighet till trygghet. Då hoppas Wilawan på att samla alla de vuxna i byn, 'mormödrarna' och den lilla procenten föräldrar som inte lever på turistortena i Thailand långt borta från sina barn för att jobba för sitt levebröd.
Bed för Mint och Rose som jobbar med oss i CSC (barn) projektet. Önskar vi kunde klona dem ;-) för det finns hur mycket jobb som helst och de brinner för att barnen ska ha det bra.
Kram Anna