28 november 2015

Himlen möter jorden

Först önskar vi dig en underbar Advents och Jul tid. 
                                        
Jes 9:2 ’’Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i dödsskuggans land skall ljuset stråla fram. V.4 Ty deras skuldrors gissel och deras plågares stav bryter du sönder...... v.5 Ja, varje stövel buren under stridslarm och varje mantel vältrad i blod skall brännas upp och förtäras av eld.
v.6 Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På Hans axlar vilar herradömet, och Hans namn är Under, Rådgivare, Mäktig Gud,  Evig Fader, Fridsfurste.

Den Messias man väntade på Räddaren, Ljuset i mörkret, Han vars Namn är Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste. Den väntan som Advent vill påminna oss om, kanske vi förstår lite bättre idag än tidigare.

Som Europeer har vi kunnat ana lite av den verkliga nöden, mörkret, fruktan, terrorn som flyktingarna levt med och troligtvis ännu lever i deras minnen, mardrömmar och flashbacks.

Igår gjorde jag en resa med 4 vänner. Målet var att låta pastor Ooy från Chiang Mai få en bild av behoven i Isaan. Möta några nyckel personer och stå ansikte mot ansikte med skörde arbetare på plats och se barnen. Vi kom oanmälda till varje plats.

Pastor Mann berättade om sin pappa som kom för att hjälpa honom bygga sitt minihus(friggebod storlek) bredvid kyrkans lokaler. Mann och hans team hade brottats med ett mörker som låg över platsen. De har ett framgångsrikt arbete med barn men upplevde det mörkt och kämpigt. Då kom Manns pappa som har gåvan att urskilja andar och upptäckte orsaken, en offerplats alldeles några meter från hus knuten. De bad tillsammans och har redan sett Gud göra under i deras lokala relation med huvudmannen i byn etc. Bland annat hade byledarna gett dem tillgång till vatten och dragit fram vatten ledning. Khong Chiam är den plats i Isaan där människohandeln är uppenbar. Där barer o bordeller ligger på rad och fångar upp fattiga ungdomar som inte har råd att läsa. De kommer från båda sidorna av Mekong. Mann vill ge dem en värdig möjlighet att inte fastna i det nätet.

Vi överraskade Pastor Wilawan som lytt Gud och flyttat ut till huvudvägen i Tha Chang från Boong Maleang. Boong Maleang som ligger ca 7-8 km in från vägen startade hon en församling den är nu knappt 2 år gammal. Hon fortsätter träna sina lärjungar där fredag- söndag. Men i Tha Chang har hon lyckats få tag i en bra lokal som ska bli Bibel träning center, ny församlings plantering, och hon önskar se Child Safe Community arbeta utifrån detta nya center. Hon bara bubblar fram sin vision för Tha Chang och Amphoe Suwan Wirawong. Hon har sett en person nyss komma till tro där, men hon ser redan en församling på den platsen - i sitt hjärta.


Himlen möter jorden. Messias har kommit. Guds Rike växer. Ljuset övervinner alltid mörker. Anna