17 december 2015

Barn i risk zonen - angår det oss?

Trafficking
I en av byarna där vi har en ny församlingsplantering kidnappades ett barn mitt på ljusa dagen. Detta barn är spårlöst borta. Inte heller har brottslingarna identifierats. I denna byn berättar man att det har hänt tidigare.  CSC teamet bestämde med evangelisten på plats att komma och undervisa om barns rättigheter och prata med barnen om 3-3-5 och hur de kan skydda sig. Man berättade för alla hushållen att vi samlas i Community Sala’n. 

Det är de äldre, och barnen som kommer. Representativt för Isaan. Alla arbetsföra är borta någonstans och arbetar. En del besöker sina barn någon gång om året. En del vet inte ens vem mamma eller pappa är.

När vi återkom till byn berättade barnen att kidnapparna kommit tillbaka. Men att barnen gjort precis vad vi uppmuntrat dem till. De sprang allt vad de orkade bort från bilen och nu blev inget barn kidnappat för Trafficking.
Barn i risk zonen
En kväll ringer Irt. Hon är en kvinna som varit med i en av CSC’s workshops. Hon berättar att ett grann barn far riktigt illa. Tjejen slängs ofta ut ur huset, är ofta slagen, hungrig, smutsig och full i löss. Irt låter henne ta skydd hemma hos henne. Men nu misstänker hon att tjejen kommer att säljas.

Ännu hade vi inte en rescue plan färdig men vi har kontakter. Jag ringer Dr. Ying som har ett team inom Public Health som jobbar med barn och ungdomar i riskzonen. Hela apparaten sätter igång med polis rapport, OSCC (One Stop Crisis Center- sociala myndigheternas kris grupp). Jag blir ombedd att hänga på och gör det för vår medarbetares skull men också vet jag att myndighets personer i detta land ofta skärper sig och gör sitt yttersta bästa om en utlänning är närvarande. Så det kunde bli mer postitivt för barnet i denna ändå hemska process. 

Bygga förtroende mellan myndigheter och folket
Det behövs byggas ett förtroende mellan myndigheter och folket i samhället. Och vi har förstått att församlingarna i provinsen inte vet vad man ska göra när barn far illa. Därför blundar man hellre och säger inget och vänder ryggen till.
Här ropar barnen på hjälp men vem  ser eller hör.

Denna tjej har nu placerats i ett familjehem som Destiny Rescue har i annan stad i Isaan. Jag är så tacksam för kontakter och samarbetsvilliga myndigheter som lät oss föreslå en lämplig plats för tjejen.
Irt som anmälde har tyvärr fått flytta då hon blev hotad till livet av släktingarna som ville sälja Earn. Nu försöker vi hitta jobb till henne på en säker plats.

Efter denna händelsen började allt fler organisationer uttrycka  behovet av en länk till myndigheterna.
--För att slippa vara anmälarna och bygga murar i relationer bland grannar eller i samhället.
--Minska riskerna för hämnd.

Kulturellt låtsas man att man inte vet något och inte sett något. Och att man inte får göra något så att grannarna tappar ansiktet. Jag är säker på att vi har samma varianter i Sverige på små isolerade orter.

Child Safe Community Nätverk
Nu samlades vi till ett sista CSC nätverk för året. Samordnade med Dr. Ying och Khun Jui från OSCC att berätta om hur vi bäst kan skydda barnen. Och hur vi kan nätverka tillsammans. De drog några case studies och berömde samarbetet med  CSC. Över 50 representanter var närvarande alla från barn relaterade verksamhet, skolor och församlingar.

Vi hade anat ett uppdämt behov av att veta hur man ska kunna hjälpa barn i riskzonen och hur man kan anmäla utan att själva bli utsatta för risker.
Direkt efter samlingen bad 4 av deltagarna om hjälp med olika fall barn i riskzonen.
En ny plats med sjuka värderingar
I helgen som gick har teamet besök ett område där vi fortfarande inte haft  en möjlig koppling för att prata  om barns rättigheter. Nu har någon vågat berätta.  En akut situation med en flicka i händerna på en styvmorfar, och flickan utsätts för mycket övergrepp. Syskonen har flytt men hon förväntas ta hand om en blind gammal man i samma hem.

Efter denna togs teamet till en familj där mamman jobbar på nätterna i karaokebaren och inte vet vad som händer sina tre barn. Den äldsta är 9 år och börjar skaka bara vi nämner morfars namn. Hon har utsatts för övergrepp inför sina småsyskon.
I detta samhället utnyttjas barnen av äldre släktingar precis som om det var det naturligaste i världen. Föräldrarna är inte närvarande liksom överallt i Isaan.

Vårt lilla team kom tillbaka med vetskapen om dessa enorma behov.
Det här är våran JUL

Just nu planerar vårt team och samordnar för insatser i detta samhället, men ryktet har nått oss att hela kommunen har samma problem. Här är det först en akutinsats av anmälan till myndigheter. Men också en långsiktig  undervisning av barns rätt till trygghet. Balansen är svår när vi också måste bygga förtroende så att  vi kan nå deras hjärtan med en värdegrund som inte kränker barnen. Och bygga en tryggare framtid för alla barnen i detta samhället.
Det här blir våran julsatsning. Vårt lilla team med Rose och Mint och Lampuang offrar bekvämlighet och tar risker  för att jobba för att barnen ska få en tryggare framtid.

Vårt barn projekt Child Safe Community  behöver resurser för nästa år. Kanske du känner någon som vill satsa.

Kram Anna