20 oktober 2016

Dag 2 i Ubon

                                               
Avstämning med MaePhit(Phitsaniya) vår lokalvårdare, den som fixar i Centrats lokaler innan samlingar. Ser till att det är städat, bord och stolar i anpassad mängd och önskad uppsättning. Imorgon har vi en retreat i Centrat, med arbetare från Laos.  Men MaePhit är också en eldsjäl sedan hon fick uppleva att hon är älskad och accepterad i Guds Familj.   Hon är den som hela byn kommenterar: Vad har hänt med dig. Och hennes man säger det är hennes’  Jesus som har förvandlat allt. Han säger att han inte ’tror’ men det är han som hela tiden pekar på hennes Jesus. MaePhit  går en bibelskola nu och längtar efter att kunna hjälpa sina grannar i byn.  Framtida husförsamlings ledare tror vi.  Det är kvinnorna som blir tända och lik den Samaritiska kvinnan i Johannes 4: berättar vem hon mött och den kärlek hon fått uppleva. När hon kom till oss förra året kunde hon inte möta blicken, hon var familjens svarta får. Nu utstrålar hon liv och glädje.
                                          
Så fick jag en efterlängtad stund med Lampuang. Någon kallade henne för ’rådgivare’ till RuamChai4Ubon. Och det är nog verkligheten. Hon har alla odds emot sig. Hon är kvinna, änka, tonårsmamma, lågutbildad. Men när Far väljer att kalla någon är det inte vår CV, vår utbildning, vår vältalighet, vår nobilitet eller ställning i samhället Han tittar på. Han ser till våra hjärtan, villighet att höra och lyda, följa, ödmjukhet etc. Sedan tar Han på sig uppgiften att kalla, forma, uttrusta kärlet för uppgiften. Sedan att hon haft en tuff  livsresa och ingen av oss skulle vilja gå i hennes skor.

Hon jobbar med dem som kommer från skuggsidan av livet, ser väldigt trasiga kärl bli brukbara  och fyllda med hopp och värdighet.  Men hon jobbar också sida vid sida med pastorer och församlings planterare i området, stöttar, uppmuntrar, ger råd, leder människor till frihet och helande.

När Rose (se gårdagens blog inlägg) talar om barns rättighet till trygghet och definierar vad övergrepp är, är det Lampuang tillsammans med Rose som också stöttar de som plötsligt förstår vad de gått igenom och varför det ’gör så ont’ .
Vi avslutade dagen med landets lägesrapport. Hmm.. det finns mycket som ingen pratar om och som inte jag heller kan skriva om.  Men att Thailand behöver förböner är säkert och att Jesaja 60:1-2 kommer att bli väldigt aktuell.

Kram Anna