11 november 2017

Vilken modell är bäst?

I onsdags när vi (3 Thai och jag) åkte ut till några nya församlingar för att träffa pionjärarbetarna ringed frågan i mig: 
Hur gjorde Jesus och de första apostlarna 
när de spred det glada budskapet och grundade församlingar?

Nu för tiden finns det många olika församlings-planterings-modeller. Jag gillar att studera  dem alla, men det visar sig här i Isaan och södra Laos att importerade modeller fungerar inte så bra. Så vad gör man då?


Vår modell i onsdags blev: Med en gitarr, med Guds ord och ..... med massa tid så:   
=  Lyssnade vi till dem
=  Visade tydligt att vi tror på dem   
=  Lät dem tydligt veta att vi bryr oss om deras utveckling.
=  Åt mat med dem
=  Bad för dem, läste Guds ord med dem, sjöng med dem och välsignade dem.
Rom 5:5 säger: 
Och hoppet sviker oss inte,
för Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan
genom den helige Ande    
som han har gett oss.

När Jesus själv får va i centrum och inte några metoder ser vi att de också upplever Guds tilltal. De kan också höra från Gud... och i sin tur också åka ut och uppmuntra andra pionjärarbetare. 
En av pastorerna Ajarn Waraporn berättade att hon studerat 4 år på Southern Theological Institute, Prachuap. Hon kände väl Missionärerna Jörgen och Inger Algesund.Tack Jesus för allt vad våra föregångare gjort genom åren. Det bär frukt.                                               
                                      
I fredags hittade jag en ny församling här i stan. En firma från Korea, som utvecklar nya bostadsområden har börjat i Ubon och på andra våningen har de en ny församling. Jag skall imorgon förmiddag besöka denna 1 år gamla församling. Anna deltar i en annan.   

Att vara pionjärarbetare kräver mycket. Ofta jobbar de hårt för att under de första 4-5 år få församlingen att stå på egna ben. Mycket spiritism och fattigdom hindrar tillväxten.  

Ett är säkert att Issan behöver många församlings-planterings-rörelser som räknar mer med Guds direkta tilltal och närvaro, mer än färdiga modeller.
Och att de i sin tur går till andra pionjärarbetare som behöver en uppmuntran.

Ingvar