12 oktober 2019

Förvandling, förändrade attityder och Gud fixar hemvärnet

Under denna veckan har jag förundrats över förvandlingen i människor. Verkligen från mörker till ljus. Från fruktan, förtryckthet  och hopplöshet till mod och glädje. Våra skyddslingar går vidare i sina juridiska processer. På måndag kommer en förövare att häktas då kan 2 av skyddslingarna gå hem. Vi har sett dem, älskat dem, lyssnat, uppmuntrat.... hela teamet har ett hjärta när det gäller dessa mina minsta.




Angående översvämningen: Vi såg Gud svara på våra böner igen och igen.
Gud försåg med öronmärkta medel från en vänförsamling i Chiang Mai för att hjälpa de drabbade.

Vid den stora utdelningen i onsdags kunde Ingvar och jag inte vara med. Vi våndades för teamet som var decimerade på grund av omsorgen av 'våra minsta'. Vi bad och Gud fixade så att en hel armé av hemvärn'are stod på plats för handräckning när teamet kom på plats med förnödenheterna.


Hemvärnet hade råkat planera 'Den stora städ/röj dagen' just den dagen. Det lustiga var att de hade inget att städa med. Men det hade vi. Vårt team hade köpt in städ grejer till 165 hushåll. Plus matris, matolja etc.






Vi ska ut i ett område till som Ingvar ock jag var ut och kollade idag. Hela risskörden var förstörd. Och i den fattigaste delen är oron stor för framtiden. Vatten nivån har nu sjunkit 7 meter.


Det var i denna byn som Child Safe teamet var för att samla 'mormödrarna' för att samtala om barnens rätt till trygghet. När Rose utmanade dem: Vill ni bryta denna onda cirkeln av övergrepp och sluta skicka era ungdomar till städerna för riskfyllda arbeten som t.ex prostitution, och som sedan överger sina barn. skickar hem dem för att ni ska ta hand om dem.

Alla svarade med en röst: ''Vi vill bryta denna onda cirkel. Vi vill att barnen ska vara trygga.'' Vi har nog aldrig tidigare sett ett så beslutsamt enat gäng av 'mormödrar'.

Känner att vi plötsligt har fått en kulturell nyckel till förändring. En eller 2 familjer på en plats är inte nog. Barnens eller lärarnas motivation som vi ger dem i skolan räcker inte. De som kan påverka allra mest är 'mormödrarna' men de vill stå upp som en enad front, för ofta har de att göra med ett korrumperat polisväsende.
Det kostade oss 10 Bhat (3 kr) per person i en liten gåva (en tvål) för att alla skulle komma till samlingen. Anna