06 april 2020

Ha en Välsignad Påsk 2020

Vi mår bra och varken vi eller några vi känner här i Ubon eller i Pakse har blivit sjuka i Corona viruset. Ubon med 2 milj innevånare har haft 3 inlagda fall och ingen dött. Några har varit i hemkarantän eftersom de kommit från Sydkorea eller andra platser. Läget i södra Laos är ungefär samma. Statistik kan ju alltid diskuteras.

Så det svåra här är inte Corona sjukdomen men ekonomin. Laos och Isaan exporterar arbetskraft till de större städerna och andra länder. Och många är nu arbetslösa, utan A-kassa. Några vi känner har den sista tiden inte haft råd att köpa mat eller att ha SIM kort i sina telefoner. Och när de vuxna inte får jobb så sänder man ut barnen/tonåringar för att tjäna pengar.

Även om prostitution är olqglig lär det vara: Estimates put the number of Thai prostitutes at anywhere between 800,000 to 2 million-plus, with many aged under 18Och 80% av dessa lär komma från Isaan och Laos. Dessa är nu också arbetslösa.

Vad vi har uppfattat är att spel hålor, sprit festande, boxnings matcher och sex industrin har varit största boven till smittsprdning och irriterande för myndigheterna. För att stoppa dessa har Thailand nu utegångsförbud mellan klockan 22:00 och 04:00. 

Food-Bank. Vi köper nu in (när det kommer extra gåvor), ris, ägg, mjölk o.dyl till de familjer vi har runt oss som är drabbade av arbetslöshet. Pastor Boy och hans fru Jeet åker sedan ut till olika hem. I går berättade pastor Boy under tårar att han har varit i stor nöd och inte kunnat sova de sista 3 nätterna pga att han förstår att folk inte har mat att äta, medan han och hans familj själv har mat att äta.

Vi följer regeringens restriktioner och förmaningar. Vi tvättar händerna, håller avstånd, har mindre grupper, har munskydd osv.

Barnen lider mest i detta. Därför jobbar Child Safe vidare också nu sakta och försiktigt.
Vuxna söker frid med Gud. Därför jobbar också kyrkan Streams of Grace nu både i kyrkan men också besöker hemmen. Och sänder ut samlingarna via Facebook.

 Ha en mycket välsignad Påskvecka. Missionshälsningar från Ingvar och Anna