18 juli 2008

För Barnens Bästa

Dagligen ser vi barn som lider och vi vill hjälpa dem alla. Men hur? Första tanken blir: ”Får vi pengar så hjälper vi barnen med ett barnhem, ett elevhem eller en skola.”

Men, för barnens bästa, måste vi först planera detta mycket väl. En bra fråga är: ”Skulle jag uppskatta om någon kom utifrån och tog över ansvaret för mina barn? Sedan måste vi ta reda på: ”Hur kan vi bäst hjälpa barnen hemmavid?
a) Genom att hjälpa barnen,
b) Genom att hjälpa föräldrarna/Guardian att hjälpa sina egna barn eller
c) Genom att få fram ett samarbete Förälder-Barn som sätter barnet i centrum?

Nästan alla barn (även de som lider) har förälder eller någon som är deras förmyndare (Guardian). Visst kan vi anse att de är alltför fattiga, inte sköter sin uppgift och att vi kan göra det bättre. Men ändå …….vad är bäst (på lång sikt) för barnen själva?

Som mission med långsiktig målsättning är det viktigt att vi inte tar några genvägar:
>>Visst är Barnhem bättre än att inte ha något hem alls, men……....finns det inget bättre alternativ?
>>Visst är Elevhem bättre än att inte får någon utbildning alls, men…….. finns det inget bättre alternativ?

Mycket mer insatser och pengar behövs i Asien så vi kan
hjälpa många fler föräldrarna/förmyndarna att hjälpa sina barn - mitt i hemmet - mitt i samhället. Då byggs relationer upp (över generationer) och hela samhället stärks. Det finns förståss undantag.

Ett är säkert: Barn är för dyrbara och för viktiga för att sättas in på en institution. De behövs i samhället för att vi tillsammans skall forma en bättre morgondag. Detta är en stor utmaning som kräver gemensam planering och gemensamma resurser. Men de ger fanastiska resultat. Tacksam för er alla som stöder EFKs arbete bland föräldrar/barn i Asien. Vi hoppas kunna göra mycket mer.
Ingvar

Ps Vi har här i EFK Region Asien utarbetat en Child Protection Policy (Policy för barns säkerhet) och ett Protocol for InterAct Personnel (Protokoll för EFKs Personal) som hjälper oss i vårt engagemang bland barn. Du kan maila mig om du önskar se hur det ser ut, på engelska. EFK i Örebro skall översätta det till svenska.