03 juli 2008

För att åter klara av högre tryck!

Från Chiang Mai till Phi Phi.
Vi har just haft en skön vecka på Phi Phi i Sydthailand med vår äldsta dotter Tabitha och våra barnbarn Sophie och Bea. Det var skönt att va vid havet och koppla av från det vanliga ”arbets-hög-trycket”. Vi återvände till norra Thailand igår. Anna till Chiang Mai och jag till Nong Khai, här vid gränsen till Laos.

88 från Laos till Nong Khai.
Här pågår just nu ett 3 dagars gränsseminarium för 88 kristna ledare från Laos. Från tidiga morgon till sena kvällen studerar de Guds ord, ber och sjunger - utan förföljelse. Skönt för dessa kristna nyckel-ledare att nu, bara några km in i Thailand, av ett lågt-förföljelse-tryck.

Man blir djupt tagen när man hör deras vittnesbörd. Mycket förföljelse pågår fortfarande i Laos. I våras fängslades 8 som anses inte ha uppfört sig rätt. Förföljelse av kristna är oftast inte pga. på grund av det kristna budskapet i sig men:


  • när människor, som lever under förtryck, blir kristna blir de aktiva i samhället. En Samhälls-Transformation blir då synlig och den skrämmer de styrande i byarna. Också "bråkar" den onde, som då börjar tappa makten över människorna. I städerna är ledarna mer öppna för samhällsförändringar.
  • när kristna blir aktiva, reagerar en del kristna ledare. De blir då rädda och ser det som sin uppgift och ansvar (för alla kristna i landet), så de ”sköter sig rätt. Kyrkohistorien visar tydligt att när det blir väckelse, kommer den största förföljelsen från andra kristna.

Bön: ”Gud ge dessa 88 från Laos ytterligare några uppfriskande timmars lågtryck från förföljelse, så de styrkta kan återvända i morgon kväll (4/7) till hög-trycket i Laos.”

När jag återvänder till Chiang Mai i morgon eftermiddag är det min bön att gå på halvfart under julimånad, för att klara av höstens högre arbetstryck.
Ingvar