28 oktober 2011

Nationalisering och att vara på rätt plats.

Att få perspektiv på saker och ting är bra. När Anna och jag kom hit till Indien första gången 1 dec 1973 var det mycket tal om Nationalisering. Och ännu mer när vi kom till Bangladesh 15 dec 1974.

Under 1970 och 1980 talet var Nationalisering en viktig missionsstrategi.


Under 1990 och 2000 talet var tyngdpunkten mer på Partnership i Mission.

Hur är läget nu under 2010 talet? Hela världen globaliseras och urbaniseras till den grad att man kan häpnar. På vissa områden kan vem som helst, också en utlänning, göra nästan vad som helt och även ta ledarställning. Men på andra platser och sammanhang måste vi noga se till att de lokala nationella ledare tar 100% ansvar och att de till 100% har ägandeskapet.



Detta gör dagens mission svår, men också mycket spännande. Jag kom hit till Delhi och vissa samlingar på konferensen passade inte att vi 7 utlänningar deltog i. Så vissa tider fick vi vara i en annan byggnad 500 meter bort. Andra samlingar och speciellt sista dagen kunde vi delta helt och fullt. Utan problem.

Ett är säkert. Det finns ingen given modell som passar över allt. Bäst är att vi överallt är flexibla och i harmoni med Den Helige Ande och de lokala ledarna. Då växer det bäst. Mission är i högsta grad levande …. på väg framåt där alla behövs på rätt plats.

Flickan på bilden ... var utan tvekan på rätt plats för att studera Guds Ord. Jag är säker på att hon kommer att bli en bra ledare.

Ingvar