30 oktober 2011

Jobba med Globalkulturella människor..... kan vi det?

Idag, här i Delhi och under den sista tiden, har jag deltagit i kyrkor, som har 2 språkiga samlingar. För bara några år sedan jobbade vi hårt med att kontextualisera evangeliet så att varje folkgrupp skulle få sin egen separata församling. Och det pågår i vissa sammanhang fortfarande.

Men idag är många asiater, både på landsbygden och i städerna, flerspråkiga & flerkulturella. Skall vi nå dagens globalkulturella Asiater är kontextualisering lika viktig, men annorlunda. Hur då?

TV världen och Data världen påverkar, men mest av allt att många barn & ungdomar nu studerar i Tvåspråkiga (Bilingual) och Flerspråkiga (Multilingual MLE) skolor. Vikipedia påstår: Dikotomin mellan västerländskt och österländskt är långsamt på väg att ersättas av en "global" kultur som kan stå i motsättning till lokala kultur.

I dagens missionsarbete utvecklar vi Asiens skolsystem så att barn och ungdomar kan blomma till 100 % tack vare att utbildningen är flerspråkig och flerkulturell. Vi måste nu också hjälpa kyrkorna och grunda nya gemenskaper, som kan kontextualisera evangeliet till Globalkulturella människor. Jag tittar på dagens människor i Indien och …….min bön är att de alla skall trivas i dagens skolor och i dagens kyrkor.



Visst kan vi därför att innehållet är viktigare än formen. Ingvar


PS I morgon kommer Anders H och vi skall göra en utvärdering under 12 dagar av katastrofarbete i Indien och Pakistan.