04 januari 2014

2014.... ett år då vi tränar andra att träna andra.

Önskar dig härifrån Ubon ett välsignat 2014.

Eftersom juldagen, för de flesta, i både Thailand och Kambodja är en vanlig arbetsdag firade vi Julen 2013 här i Ubon under helgen före, åkte 23e dec landvägen till Mondolkiri via Laos och firade JUL där 24-25e och helgen efter. Trevligt.

 
 
                                 

                                 
                                 
 
                                 

Kambodja och Thailand har politiska oroligheter, men där vi varit och är, är det lugnt. Det största problemet runt Mondolkiri är att den "svarta marknaden" nu skövlar skogen. Detta är katastrofalt för lokalbefolkningen. Bed för minoriteterna i Kambodja och Laos.   
Vad hindrar att 2014 --- blir ett år präglat av träning?

Vi missionärer i Thailand som jobbar med kyrkan kallas för Ajarn = religiös lärare eller lektor. I våra arbetstillstånd står det: Missionär, teaching Christian religion and do evangelism. Vi välsignar Thailand som tillåter oss att ha detta viktiga mandat och arbetsuppgift.
Här i Ubon möter vi många som är ivriga att lära sig Engelska, organisations utveckling, bibeln etc. Jag har "tuggat" mycket på de 3 typerna som jag skrev om 131207:

Typ 1 Människor  .... som gör jobbet själva. Detta-måste-bli-bra. Jag har kapacitet, utbildning och auktoritet så jag gör det själv.
Typ 2 Människor  .... som ser till att andra gör jobbet. Svaret är att ha bra lojala medarbetare som är skickliga, jobbar hårt och är trogna.
Typ 3 Människor .... som tränar andra, som tränar andra, som tränar andra......
Först kan man tycka att denna typ är alltför långsiktig och  ”lös”, men så märker man att när målet är rätt .... blir jobbet ”längst vägen” lätt, därför att då träder Gud själv in i centrum och får handlingsfrihet inifrån. Eftersom han skapat oss kan han också på bästa sätt leda oss, på alla livets områden. 


Visst skall vi alla vara villiga att jobba hårt själva och delegera så mycket vi kan till andra, men Typ 3 måste vara bäst i alla sammanhang. Inte bara i kyrkan och i mission.
Skall vi alla göra 2014 till ett Träna-andra-som-tränar-andra år? Detta mitt i vår vardagliga verklighet. Ingvar