04 juni 2014

De små församlingarna som .....

Den sista tiden har flera lyft fram De små församlingarna. (också kallas: Husförsamlingar, Dotterförsamlingar, Utposter, Pionjärförsamlingar, Simple Church, Gemenskaper, Cellgrupper  +++) En Stockholmspastor (Stefan S.) skrev igår:
    Megakyrkor är viktiga, men de vanliga små församlingarna som kämpar i det tysta är ännu viktigare. Det är så bra med framstående pastorer i stora församlingar, men de stora hjältarna är alla pastorer i små församlingar som troget tjänar Kristus år efter år i sin lokala miljö. De är de stora hjältarna.

Här i Ubon har vi inga Megakyrkor. Bland 1,8 miljoner människor finns 0,2% kristna (inkl katoliker) i 44 små församlingar. Vi ser:
  • Att de små församlingarna kan växa, bli stora församlingar och grunda nya små församlingar men också:
  • Att de små församlingarna kan (som de är just nu) göra mycket i samhället, individer, familjer och  .... inte minst i Mission. Vad vore Mission utan de små församlingarna? Stefan kallar dem "de stora hjältarna".
  • Att de små församlingarna kan (som de är just nu) föda fram flera nya små församlingar. Multiplicera sig som de är.
2 viktiga grundattetyder är:
  • Från början ha fokus på att vara en rörelse (a Movement). Målet är inte att man först måste bli en stor institution (församling eller mission) för att kunna göra något.
  • Alla som tar emot Jesus har fått Livet, Den Helige Ande och Ordet till 100%.
De nya har lika mycket som jag som varit kristen 56 år.
Den sista tiden har vi hört från flera håll att Den bästa Församlings-Planterings-Metoden är: Att inte behandla de Ny-kristna som B-kristna. När vi läser i Bibeln om oss och vi... inkluderar detta alla gammel-kristna och alla ny-kristna till 100%, oavsett vilken bakgrund vi kommer från. Ingvar.
Ps kolla:
EFKs pionjärblogg:    http://pionjarbloggen.wordpress.com
Om Simple Church:   http://www.youtube.com/watch?v=10ZIMJU3DhU#t=17