27 oktober 2015

Doorways ..... vad är det?

I livet finns det saker och ting: 
  • som är onda eller goda i sig själva. 
  • som är neutrala i sig själva och som inte har något direkt bakgrund eller direkt mål
  • som har onda eller goda rötter och som leder till det det onda eller till det goda. Dessa kallar vi för Doorways.

Ett exemple. En alkoholist har blivit fri från alkoholmissbruk. För henne eller honom att gå till puben och dricka ett glas juice kan verka oskyldigt, men ..... detta kan mycket väl vara en doorway att åter bli missbrukare.

En del kan tycka att “leka” Halloween är oskyldigt. Men varifrån kommer Halloween? En åsikt är Hansen: The practices of Halloween mostly come from Celtic paganism in the British Isles, and their feast of Samhain, the new year. They believed it was the time when ghosts and spirits came out to haunt, and the Celts would appease the spirits by giving them treats.

Halloween anses av vissa ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. Beklagligt att vi exporterat detta från Skandinavien.

Att tillbedja det onda så den onde inte skall skada oss finns t.ex. mycket tydligt i Kolkata där man tillber dödens gudinna Kali så hon inte skall skada dem. (Nu finns nya läror att Kali inte är blodtörstig längre utan hon är god).

Marie Bronedahl Bleket upplevde Lisebergs Halloween reklam upprörande så hon skrev till Liseberg och GP skrev om det. 
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2874539-lisebergs-halloween-reklam-uppror
Så här skrev jag på min FB. Yes.... Marie vi står med dig i det ljusa, det goda och det som hjälper oss framåt i livet. Bra du reagerade mot Lisebergs Halloween firande.
För mig är våld och misshandel inget jag vill förhärliga. Vem har slagit alla dessa goa barn? Halloween är en "doorway" till det onda och till våld. Jag också jobbar mot våld och misshandel ..... och även mot att försvara och förhärliga våld och misshandel. Bra Marie Bronedahl

Så inför nästa års Halloween, bygg upp en medvetenhetsgörande att inte förhärliga våld, övergrepp och människohandel så vi inte bara hänger på 
a) Marknadens behov av våra pengar, 
b) eller de onda krafternas intresse av att förstöra oss och Sverige.

Jag frågar ofta: Vilka är rötterna till detta? 
och

Vart leder detta? Är det en Doorway till det Onda eller en Doorway det goda? Ingvar