09 mars 2016

På snabbvisit i 'paradiset'

På snabbvisit i 'paradiset'. Fast det är vad thailändare som inte bor i Chiang Mai säger om denna stad. Här har de rikare bangkokierna sina sommarhus. Här skulle vädret vara svalare och högre luft. Den bilden håller inte för, flera månader om året är det farligt höga partikelvärden i luften från bränderna runt om på kullarna.
Men atmosfären är fortfarande sådan. När man kommer utifrån på besök (och som vi med en hög ärenden som ska utföras) så slås man av hög klass Thai i ändlöst lyxiga shopping malls. Alla utlänningar, kineser japaner, koreaner som flockas hit. De kommer för att turista, spela på billiga golfbanor eller för att ge sina barn en engelskspråkig skolgång. En enorm skillnad mot Isaan. De turister vi hittar i Isaan är vanligtvis budget turister på väg till eller ifrån Laos eller så är de i Isaan för att hämta upp sina kvinnor. Och vi har upptäckt att det finns mycket mer turist intresse av Pakse än Ubon.
Varje gång jag kommer till Chiang Mai får man en känsla av att staden är som en förtrollande virvel som är redo att sluka upp alla dem som längtar efter något exotiskt skönt liv där man kan flyta omkring och aldrig egentligen ha någon kontakt med folket eller gräsrötterna. Man behöver inte stångas med språket speciellt mycket om man inte har ett speciellt intresse, eller den mörka baksidan av kulturen. 
Jag är så tacksam att slippa bo i Chiang Mai. Tacksam att vi har nära till gräsrötterna. Tacksam att vara bland ett folk som hungrar och törstar efter Gud. Där utmaningarna är stora och dörrarna vidöppna och jag ber om många arbetare till skörden som är mogen i Isaan. Man behöver inte trängas bland alla utlänningar i Chiang Mai.
Kram Anna