18 augusti 2017

Ingen brydde sig om honom...

Satt idag och samtalade efter vår bönestund på centret, med 2 av våra medarbetare.
Den ena frågade  hur det var i Sverige, lämnar man inte sina barn att bo hos mormor och morfar?
Jag berättade om hur det i Sverige är föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn.  Vi diskuterade vad som händer i Isaan. Att det är helt normalt att skicka bort barnen. De berättade hur de själva hade haft det som barn, Till slut landade vi i historien bakom de tre pojkarna som denna veckan har vittnat mot sina lärare.
Maks pappa är polis och alkoholist. Mamman övergav familjen för en västerlänning och flyttade utomlands. (något vi ofta får höra). Mak var då liten och lämnades hos farmor som redan har fler barnbarn som hon tar hand om.  I skolan fick Mak och några av hans kamrater problem med 2 lärare som sexuellt ofredade dem, och Mak tog så småningom skydd i templet. Mak blev allt mer deprimerad, berättade att han upplevde att det fanns ingen som brydde sig om honom, hade självmordstankar.

När Child Safe teamet kallades till kompisens hem och han hörde att kompisen fått prata om vad som hänt och att de skulle få hjälp att anmäla lärarna för att skydda fler av barnen för övergrepp, ville Mak också få hjälp. Teamet har träffat dem varje vecka under ett par månader och ytterligare en kille som samlade mod att anmäla sina lärare.
Idag när det var över i domstolen, var Rose nöjd med resultatet. På tisdag är sista dagen och vi hoppas att få veta hur det gått.
Men i vilket fall så är vi nöjda med att detta fall har blivit ett exempel för detta samhället att man som lärare eller myndighetsperson inte har immunitet mot lagen om Barns Rättigheter.  
Vi är väldigt tacksamma att Child Safe teamet har stått orädda och drivit detta för barnens skull. För att väcka en provins som måste ta sitt ansvar. Trots att det finns  mycket rädsla.  Den advokat som barnen skulle tilldelas av provinsen, vägrade pga att det fanns en buddistiskt abbot som skyddar en av lärarna. Man var rädd för andliga represalier.
Child Safe fick tag på en kristen advokat som ställer upp för en rimlig summa. Men det började för 1 barn och hann bli 3 st innan resan var över. Det har kostat oss mer än vi tänkt, men det är värt det med tanke på barnen och det blir en markering till uppvaknande för Barns Rättigheter i provinsen.
Tack till alla er som har backat upp med omtanke och bön under dessa dagar.
Kram
Anna