10 december 2018

Julfirande ....

Här i Thailand och i Laos har vi nu (mellan 5 dec 2018 och 5 feb 2019) Holiday Season med 4 stora festligheter:
5 dec              Den tidigare kungens födelsedag
25 dec            Jul (stor även om den inte är en allmän helgdag)
1 Jan              Nyår
5 feb              Kinesiska nyåret.

Markanden utnyttar detta till max. Man vill slå nya försäljningsrekord. Jingel Bell, Jingel Bell, jultomtar, julgranar +++ …. inspirerar människor också här att handla.

Folk förstår att Julens mening inte är att Marknaden skall tjänar mer pengar. Det måste finnas något annat. Folk frågar: What is the meaning of Christmas? 

Så nu kan vi kristna presentera mycket öppet det kristna budskapet om varför Jesus föddes. Vi är nu inbjudna till att hjälpa till vid en rad jul-firande i Kyrkor och i samhället och även i affärscentra.

Det mest meningsfulla för oss är att fira julen tillsammans med barn och tonåringar som är ”Left Behind - och icke önskade”. Eftersom Isaan familjerna, speciellt på landsbygden och i mindre städer, lever mycket splittrade och därför inte gör något speciellt tillsammans blir det endast i gemensamma samlingar i samhället och i kyrkor som de kan va med på julfirande.

I fredags på ett julfirande i Baan Pladuk (en förstad till Ubon) kom hela grannskapet tillsammans och stortrivdes, trots att det plötsligt började regna. Man trängde ihop sig på verandan och i huset. Alla såg ut att trivas med bra musik, god mat, tävlingar och små presenter.
                                                                                                                                                                                                                                                          
Folk är öppna och ställer frågor. I Baan Pladuk satt 9 tonårskillar kvar, efter samlingen och började samtala om Julens mening. 
Tacksamma om du vill va med och bidra till Child Safes julfirandet 2018 för de som är ”Left Behind - och icke önskade”.
Tack för er som redan stöder Child Safe och Sida-vid-Sida.

Ha en fin Adventstid. Ingvar(Fred)