18 september 2019

Långsiktigt och Hjälparbete

Det långsiktiga arbetet i Ubon-Pakse är kyrkan: Streams of Grace och Barnens trygghet: Child Safe Communities. 

Den nya baby-Kyrkan är nu 9 månader gammal och en stads-pionjär-församling som behöver starta-upp-stöd. Kyrkan möts fredagar för bibelstudie och söndagar för Gudstjänst och gemenskap.
TACK kära ni som känner Stads-Pionjär-Kallelsen och pionjärstöder denna nya stads församlingen.

































































Lokalen vi möts i är inte barnvänlig. Vi ber över att kunna hyra en mer praktisk möteslokal. Bed med oss.

Jesus sa: ”Gör lärjungar”. 



Under veckan är det husgruppsmöte på 5 platser. Flera inbjuder oss att ha husgruppsmöte i deras hem varje vecka. Tyvärr har vi inte pionjär-arbetare nog för detta. De flesta som möts är inte kristna än, men de är helöppna sökande buddister. De behöver mycket undervisning och stöd för att ….. växa.

Översvämningen (September-oktober 2019) Mun River och Mekong River har översvämmat sina breddar både i Laos och i Isaan. Mon River här i Ubon med 3,93 meter över Danger Level. 

Sedan i fredags (5 dagar) har vattnet sjunkit 0,63 meter, med floden rinner fortfarande 3,30 cm över Danger Level.
Vi är tacksamma att vårt Community (Traning) Centre, vår bostad och personalens bostäder, inte är översvämmade. Men vi har ställt upp med att hjälpa andra på olika sätt de är drabbade.
Relief-Rehabilitation. Vi kommer att göra något mer med Relief (Akuthjälp), men huvudsakligen satsar vi på Rehabilitation (Återuppbyggnad). En orsak är att Regeringen, företag och NGOs kommer nu med matpaket och vi ser behovet större att hjälpa till med återuppbyggnad, som inte är så spektakulärt. Med:
  • Material som skurmedel, målarfärg, handdukar, filtar, husgeråd osv
  • Uppmuntran att inte ge upp. När det är översvämningar blir man deppade. Och långtidsstress och fruktan leder till depression.
  • Förebyggande och Vägledning att inte ta lån. Systemet här i Laos och Isaan är tyvärr att när man får problem så lånar man pengar. Och när man inte kan betala tillbaka måste oftast tonåringarna sluta skolan och börja jobba av skulden i Bangkok eller någon annan stad. Risken att bli ”sålda” eller exploaterade är mycket stor. Burr Burr Burr.
Vi gör nu en undersökning vilka platser som nu behöver Relief hjälp och Rehabilitation återuppbyggnad.  

Vi är tacksamma att några nu önskar ställa upp i detta Relief och Rehabilitation arbete  här i Ubon. Men det finns gott om plats för fler. Välkomna. 
Ingvar