16 januari 2020

Smile, Smile ... and disappear.

Det finns i vår värld många olika typer av konflikt lösningar. Olika kulturer tror på olika modeller. Endel kan försöka bevisa sig stark, hota och utlysa krig. Andra kan som här i Isaan och Laos använda metoden:       Smile, Smile and disappear.

Att Le, Le och försvinna kan ju först verka minst skadligt, men det är verkligen mycket skadligt för alla, speciellt för barnen, för de svaga som lämnas kvar. De anklagar sig själva och tror de är orsaken till problemen. Och börjar man fly, pga problem, får man ju fly hela livet. För problem finns över allt.  
Vi har här i Ubon-Pakse helt underbara medarbetare.
1. De går verkligen före med att vara ett gott exempel för andra. I all ödmjukhet inbjuder de Hjälparen den Helige Ande och så förlåter de varandra.
2. De hjälper andra i stor ödmjukhet och mycket nåd.

Genom att ha en förlåtande ande blir alla hjälpta. Och alla kan växa.  
I nya pionjärområden som här i Isaan och i Laos behöver förlåtelsens väg bli mer och mer synlig genom oss som har Hjälparen den Helige Ande i oss. Då ger vi inte upp med varandra utan vi löser även de tuffa konflikterna, med Guds och människors hjälp.
Då får vi ett levande och starkt vittnesbörd av Guds mäktiga gärningar.... mitt i vardagen.

Ett PS.
Här i Isaan och Laos förvinner också missionsarbetare från olika länder ...... utan att orka evaluera. Utan att lämna vidare deras "learning experiances" till oss som är kvar. Vi vet att det oftast är tufft att lämna ett missionsfält, men att orka ge vidare sina plus och minus erfarenheter till oss som är kvar..... styrker oss alla.