24 mars 2021

Den mest utsatta jag mött?

Jag satt i morse på en CHILD SAFE samling här i Ubon och undrade om detta är den mest utsatta människa som jag någonsin mött i hela mitt liv? 13 åriga Koi, är nog botten.

                     

För 13 år sedan hade Kois mamma inte pengar att föda Koi på sjukhus. Förlossningen blev i hemmet i en by vid gränsen. Delar av hennes familj kommer från Laos. De hade inte heller pengar att få tag på ett ID kort för Koi.

Pappan är nu död och mamman omgift och vill inte ha med Koi in i sin nya familj. Koi bor hos en faster.

Koi var duktig i skolan. Hon har gått ut klass 6. Men nu gömmer hon sig, för hon är 13 år och  gravid i 7-8 månaden. Pappan till barnet är hennes kusin, som inte vill ta ansvar och har försvunnit till Bangkok.

 

För 5-6 år sedan hjälpte CHILD SAFE en 7-8 år utsatt flicka nära Laosgränsen vars mamma försvunnit till Bangkok. Vi fick efter hjälp av polisen tag på mamman och tack vare CHILD SAFE ”vaknade” mamman upp över sin dotters situation. Vi fick hjälpa henne med ett lån på 1.500 kr till sin arbetsgivare i Bangkok, så hon kunde lämna Bangkok och ta hand om sin utsatta dotter här vid gränsen. Familjen mår nu bra och är nu helt fungerande.

 

Nu hjälper just denna mamman många utsatta barn i sin omgivning bl.a. Koi, som den sista tiden gömt sig inomhus pga av sin graviditet. Hon har inte haft någon medicinsk koll hos en barnmorska. Myndigheterna och en organisation vägrade i förra veckan att hjälpa henne för hon inte har sitt ID kort.

 

Nu bor Koi med sin faster i vårt Temporary Shelter. CHILD SAFE hjälper henne att få den assistans hon har rätt till i sin mycket utsatta situation. Och idag möttes vi av ett leende.


Jag har sett att det finns hopp för alla, när vi hjälpåt. TACK ni som deltar.


Ingvar (Fred)


(Koi är inte hennes riktiga namn)