04 september 2019

För mycket regn.

Vädret påverkar oss alla, på olika sätt, men de flesta av oss har mat på bordet, även om det är dåligt väder. Här i Isaan och södra Laos är de flesta jordbrukare och vid dåligt väder blir det dåliga skördar, som ger lite eller ingen inkomst. För att överleva en kris tar man först lån, som binder dem med dåliga villkor under en längre tid. Sedan flyttar delar av familjen till stan. Åven tonåringar tvingas alltför ofta sluta skolan för att tjäna pengar i stan.

Under de senaste 2-3 åren har det här i Ubon-Pakse varit för lite regn. Jordbrukarna har drabbats hårt pga av att dammarna under torkperioden inte kunde ge det vatten jordbrukarna behövt.

Men i år regnat det mycket. Myndighetern har redan fyllt sina dammar och måste nu släppa ut vatten, så inte dammarna skall brista. 
Igår var Mun floden här i Ubon under Danger Level. Idag efter 24 timmar har nivån ökat 1,10 meter och nu är det över Danger Level.
   
Vår bostad och The Community (Training) Centrat ligger på ett högre område i stan så vi kommer inte att drabbas, men stadsdelen Warin på andra sidan floden, där Child Safe jobbar och där vi har Cellgrupper är illa utsatta. Ett team åker dit i morgon.

Bed för Isaan och södra Laos. 

Ingvar