30 oktober 2011

Jobba med Globalkulturella människor..... kan vi det?

Idag, här i Delhi och under den sista tiden, har jag deltagit i kyrkor, som har 2 språkiga samlingar. För bara några år sedan jobbade vi hårt med att kontextualisera evangeliet så att varje folkgrupp skulle få sin egen separata församling. Och det pågår i vissa sammanhang fortfarande.

Men idag är många asiater, både på landsbygden och i städerna, flerspråkiga & flerkulturella. Skall vi nå dagens globalkulturella Asiater är kontextualisering lika viktig, men annorlunda. Hur då?

TV världen och Data världen påverkar, men mest av allt att många barn & ungdomar nu studerar i Tvåspråkiga (Bilingual) och Flerspråkiga (Multilingual MLE) skolor. Vikipedia påstår: Dikotomin mellan västerländskt och österländskt är långsamt på väg att ersättas av en "global" kultur som kan stå i motsättning till lokala kultur.

I dagens missionsarbete utvecklar vi Asiens skolsystem så att barn och ungdomar kan blomma till 100 % tack vare att utbildningen är flerspråkig och flerkulturell. Vi måste nu också hjälpa kyrkorna och grunda nya gemenskaper, som kan kontextualisera evangeliet till Globalkulturella människor. Jag tittar på dagens människor i Indien och …….min bön är att de alla skall trivas i dagens skolor och i dagens kyrkor.



Visst kan vi därför att innehållet är viktigare än formen. Ingvar


PS I morgon kommer Anders H och vi skall göra en utvärdering under 12 dagar av katastrofarbete i Indien och Pakistan.

28 oktober 2011

Nationalisering och att vara på rätt plats.

Att få perspektiv på saker och ting är bra. När Anna och jag kom hit till Indien första gången 1 dec 1973 var det mycket tal om Nationalisering. Och ännu mer när vi kom till Bangladesh 15 dec 1974.

Under 1970 och 1980 talet var Nationalisering en viktig missionsstrategi.


Under 1990 och 2000 talet var tyngdpunkten mer på Partnership i Mission.

Hur är läget nu under 2010 talet? Hela världen globaliseras och urbaniseras till den grad att man kan häpnar. På vissa områden kan vem som helst, också en utlänning, göra nästan vad som helt och även ta ledarställning. Men på andra platser och sammanhang måste vi noga se till att de lokala nationella ledare tar 100% ansvar och att de till 100% har ägandeskapet.



Detta gör dagens mission svår, men också mycket spännande. Jag kom hit till Delhi och vissa samlingar på konferensen passade inte att vi 7 utlänningar deltog i. Så vissa tider fick vi vara i en annan byggnad 500 meter bort. Andra samlingar och speciellt sista dagen kunde vi delta helt och fullt. Utan problem.

Ett är säkert. Det finns ingen given modell som passar över allt. Bäst är att vi överallt är flexibla och i harmoni med Den Helige Ande och de lokala ledarna. Då växer det bäst. Mission är i högsta grad levande …. på väg framåt där alla behövs på rätt plats.

Flickan på bilden ... var utan tvekan på rätt plats för att studera Guds Ord. Jag är säker på att hon kommer att bli en bra ledare.

Ingvar

27 oktober 2011

En fantastisk dag

Idag är det Diwali, som är en större hinduisk religiös ljusfest. Kvällen har varit full av ljus och smällare.


Men för mig pågår nu en mycket mer fascinerande händelse. I 3 dagar möts över 8000 deltagare till konferens. Fantastiskt.

Nu är det snart midnatt och jag måste sova. Men i morgon fortsätter jag och skriver om Nationalisering. Ingvar

25 oktober 2011

Vision För Mission 2012.... och gräsrötterna

Att få ihop det stora och det lilla, drömmar och verklighet är en utmaning. Men när man kan ha med sig båda, fungerar livet bäst.

Jag började min resa igår från Chiang Mai till Bangkok – utan Pass. Det var lite pirrigt. Men jag kom fram i Bangkok på torra gator (hela Bangkok var igår inte översvämmat) och jag fick mitt Pass från Pakistans Ambassad – med visum i. Skönt.

Så jag åkte vidare hit till Delhi. Överallt jag kunde skrev jag på Vision För Mission 2012. (=EFKs projektkatalog för 2012). Uj Uj Uj .... så mycket att skriva om och ….. vi har ju massor med visioner. Jag skulle vilja att vi kunde göra dubbelt så mycket. Men hur mycket hinner och orkar vi få med, i det stora Asien? Idag är inlämningsdagen till Örebro för vad som skall stå där. På engelska låter det alvarligt. (The Deadline).

Anna och jag åt söndagslunchen på en restaurang i Chiang Mai och där stod en skylt: Welcome to Groundwork 2011. Jag vet inte vem detta gällde men jag översatte det till: Välkommen till gräsrotsarbetet 2011. Och det talade till mig …. mitt i Vision för Mission 2012 arbetet och även nu: mitt bland Indiens 1,21 miljarder människor. Ingvar

23 oktober 2011

Ett blankt uppslag

Almanackan är fulltecknad de närmaste 18 dagarna i Indien och Pakistan. Men i min dagbok är nästa vecka = ett blankt uppslag. Det enda som nu står där är:
Måndag = FN Dagen.
Söndag = Sommartid slutar.

Förutom detta, vad kommer att hända? Vem kommer jag att möta? Tacksam för förbön under de kommande 18 dagarna, för utan Guds närvaro och handlande i och runt mig … är det ingen idé att åka.

Det skall bli spännande att se vad Jesus, andra ...... och jag kan göra. Så jag återkommer längs de indiska och pakistanska vägarna. Ha en bra vecka. Ingvar

20 oktober 2011

Hjälpa varandra att ta bra beslut.

Anna ringde och sände ner ”down the river side” ett bibelord som styrkt henne från Habackuk 3:17-18 ”….ingen boskap finns i stallen. Men jag vill jubla i Herren och glädja mig i min frälsnings Gud.”

Många, alltför många, vi lever och arbetar med här i Asien saknar många basbehov. De saknar mycket mer än en hund, som vi gör just nu. Och vi kan göra mycket för att hjälpa varandra…. men ibland när man inte förstår allt om liv eller död, får man välja mellan:
a) Jag vill jubla i Herren
eller
b) Jag vill klaga och anklaga.

Anna sände också ett kort ”down the river side” från ungdomskonf. som nu pågår i 3 dagar med mer än 1.000 ”tända” ungdomar.

”Gud låt deras liv smitta av sig andligt ”down the river side”, ut över hela Thailand. Starkare och som skapar jubel, i motsats till den fysiska översvämningen som nu drabbar Bangkok. Ingvar

Framåt bland människor och djur

Anna har idag åkt till en 3 dagars Thai ungdoms konferens, 3 timmars väg utanför Chiang Mai. Hon ringde just och berättade att många ungdomar kom i kväll, som var den första. Och de haft ett bra möte.

Jag har i kväll bett, funderat och skrivit på bästa framsteg på ett projekt. Det finns vägar framåt, men en del måste så att säga födas fram.

Vägar framåt i missionsarbetet finns på många nivåer. Kolla http://www.efk.se/ Detta är EFKs hemsida som fått ett fint ansiktslyft. Och längst ner finns en länk till flera bloggar, också vår. Välkommen in, ni som läser denna blogg via http://www.efk.se/

En ny internationell blogg är: http://www.efkbloggutland.com/ Gränslösa reflektioner: En blogg om Evangeliska Frikyrkans arbete. Det kommer nog mycket intressant upp på den från hela EFKs arbete, den kommande tiden.

De sista 3-4 dagarna har Noah, vår lilla fina Labrador hundvalp som vi haft i 8 dagar, inte mått bra. Trots behandlig blev han inte bättre och i eftermiddag, innan Anna skulle åka, dog han av en allvarlig magblödning. Varför vet vi inte. Våra barn och barnbarn sörjer med oss. Fortfarande förstår vi inte varför? Men samtidigt är vi glada är Gud är mycket större än vad vi människor kan förstå. Och det finns vägar framåt även i tåredalen. Tack Jesus. Ingvar.

16 oktober 2011

Samverkan

Veckan som gått har varit full av Samverkan. Detta är viktigt i vår individualiserade värld. Inte minst inför år 2012. Jag hittande några bra beskrivningar av orden:
1. Samverkan: Syftet med samverkan är att från idé till beslut öka inflytandet och delaktigheten i arbetet genom att arbetstagarna ges goda möjligheter till information och medskapande. Målet är att få en kontinuerlig utveckling av individen, arbetsplatsen och verksamheten.
2. APT.(=Arbetsplatsträff). Ett samhälle med en snabb förändringstakt fordrar organisationer med effektiva professionella relationer. De anställda ska uppleva att samverkan och ansvarstagande är en avgörande framgångsfaktor när organisationsformer, yrkesroller och arbetssätt förändras. På varje arbetsplats finns flöden – i form av relationer mellan människor - som bär upp arbetsplatsens kunnande och kompetens.
Jag måste tillägga: För oss i Kyrka och Mission finns också flöden – i form av relation med Gud. Överallt ser jag att när Guds närvaro blir levande mellan oss människor så når vi lättare över kulturgränser, språkgränser och även över olika personlighetsgränser. Under veckan har jag funderat på 3 grupper av människor:
"Svart-vita" personer: Först ser de att allt är fel. Efter diskussion, ser de att allt är rätt.
"Vit-svarta" personer: Först ser de att allt är rätt. Efter ett tag, ser de att allt är fel.
"Mångfärgade" personer: De ser många plus & minus och allt får många nyanser och färger.

Det finns fler grupper och olika kombinationer. Jag har den sista veckan funderat på: Vilken typ av personlighet är jag? Och hur lätt är jag är att samverka med? Växer jag i samverkan?

Ett är säkert: Alla typer av människor behövs i Guds rike. Och.... med Guds nåd …. fungerar det, och Guds rike växer. Ingvar

13 oktober 2011

"Som om man reser igenom en jättestor sjö"

www.efk.se kan man läsa: ”Översvämningarna i Sydostasien påverkar både Evangeliska Frikyrkans medarbetare och partners…..”

Oj, vilka bilder på översvämningarna i Thailand det finns på: http://www.theatlantic.com/infocus/2011/10/worst-flooding-in-decades-swamps-thailand/100168/

Många områden i och runt Bangkok och i Kambodja hotas nu.

Vi undersöker nu om vi kan bli engagerade oss i översvämningsarbete i Kambodja. Planering är viktigt när det gäller katastrofhjälp och rehabilitering.

Igår satt vi några och konstaterade, med stort medlidande: Vi kan gå igenom katastrofer, och vi tappar inte vår lön. Många i Asien går genom katastrofer och tappar sin inkomst. Plus... mycket förstört. Gud, vad kan vi göra? Ingvar

11 oktober 2011

Noah


När Ingvar började resa utan mig, började våra barn säga, mamma behöver en hund i huset. Dom smidde planer och lånade oss sin Lukas (Mariam o Phils labrador) för att väcka pappas intresse. Och han föll. Detta tog några år men nu är Noah här. En Golden Labrador Retriever, det festliga var att när vi skulle betala för Noah sa ägaren: Behåll 500:- och lägg dem i kollekten, eller till ert arbete.
Jag valde namnet Noah för vi är mitt i ett svårt översvämmat Thailand, där 60 av 77 provinser är drabbade och nu är man orolig för huvudstaden. Noah hörde från Gud, lydde. Att vara lydig är en bra kvalitet. Dessutom gav Gud löftet till Noa att det inte skulle bli någon mer översvämning som drabbar hela jorden. Hoppfullt.
Ja, så läste jag att namnet Noah betyder: Vila, fridfull, tröst och långt liv-- detta hittade jag på nätet.
Ja, så nu är vi hundägare till Noah, 10 veckor gammal.
Ett tack till våra barn som inte gav upp. Tack Ingvar för att du höll ditt löfte till dem.
Kram Anna

08 oktober 2011


Vi har idag sänt ut vårt böne & nyhetsbrev:
Har du inte fått det från oss eller via din församling, så skrev gärna till oss och vi mailar det till dig. Vi är bara glada att sända det till dig: Vi behöver ständigt mer förbön. Ingvar & Anna

05 oktober 2011

Andlig mat i rätt tid

Det finns platser jag inte gillar att åka till. En sådan plats är Pakistanska Ambassaden i Bangkok. Men för att göra mitt jobb behöver jag ett Pakistanskt visum och då måste jag ju först till Ambassad i Bangkok.

Jag drog på den resan, men igår morse …. åkte jag. På väg till Bangkok öppnade jag min bibel och läste Daniel 9:22 ”…han sade till mig: Daniel, jag är utsänd för att ge dig insikt och förstånd."

Jag har läst denna vers förr men nu ……blev orden levande och personliga för mig. Mitt i min situation. Orden blev andlig färsk mat, i rätt tid. Efter jag tuggat på dem ett tag kände jag mig styrkt. Vilken skillnad.

Jag gick in på Ambassaden helt lugn. Jag mötte den Pakistanska personalen och de var vänligare och inte alls så jobbiga som förr. Inte vet jag om de var annorlunda eller om mitt hjärta var annorlunda …. nu mätt av Guds ord.

När jag kom hem på kvällen och vi skulle lägga oss läste Anna från Joh 21 om Jesus som säger till Petrus:


  • För mina lamm på bete.

  • Var en herde för mina får

  • För mina får på bete.

Jag somnade mätt och belåten efter en god andlig frukost och en god andlig kvällsmat. Ingvar

01 oktober 2011

Äntligen hemma i Thailand


Lukten av översvämning, kvittret av andra fåglar, underbara asiatiska frukter, lite halvkaotisk vänstertrafik, fång med ''lördags'' rosor i min älsklingsfärg, laxrosa, från min Ingvar, - ja det var så här det brukar vara, tänk vad fort man glömmer.

Det var väldigt skönt att komma fram till vårt hem här i Thailand. Vi har ju förmånen att känna oss hemma lite varstans.
Man saknar redan vårt nya barnbarn Emelie och nyblivna mamman och pappan som jag bott hos sista månaden, och de har pysslat om ''den gamla'', och jag har försökt att pyssla om dem på mitt sätt.
Det har varit så gott och värdefullt att få den möjligheten att vara med både före-under och -efter nedkomsten. Men livet går vidare och vi får ständigt påminna oss om att Han som kläder liljorna så vackert och har omsorg om sparvarna, han kan också ta hand om de nära och de kära. Nu är jag här tillsammans med min Ingvar, precis som det ska vara, och jag ser med förväntan på ännu en ny arbetsperiod.
Kram Anna

Anna kom idag

Nu har vattnet sjunkit undan från de flesta gatorna. Ping floden flyter nu på 3:27 i stället för 4:94 för ett par dagar sedan. Vår gata och Soi 3 där Regionkontoret ligger, båda är nu torra gator. Skönt. De som fick smutsigt vatten in i hus och trädgårdar måste nu städa upp allt illaluktande som översvämningen lämnat efter sig. Ett projekt som vi samarbetar i har ett kontor som blev mycket förstört. Översvämningar är jobbiga fysiskt, men speciellt mentalt.

Idag på förmiddagen kom Anna. Känns mycket bra att vara tillsammans igen efter 10 veckor. Vi gläds över vårt 5e barnbarn: Emelie.

I dag för 36 år sedan var vi på andra sidan Burma (i Chandragona, Bangladesh) och Mariam föddes. Grattis Mariam på din födelsedag. Ingvar