17 april 2013

Songkran och en liten smak av försoning.

Vatten festivalen är slut, livet återgår till det normala idag för många. Ingvar och jag har passat på att göra sån't som behöver mer koncentration och lugn och ro, typ skattedeklarerat och bokfört semesterdagar både för nu och för kommande semester planer. Det har varit extremt varmt och om man inte vill vara med i vattenkrigen på stan är det bäst att hålla sig inomhus. 
Sista dagen i festivalen med dess uråldriga kultur firar man i familjen. Den yngre generationen besöker de äldre. Man kommer för att visa respekt och kärlek, man vill att allt som blivit fel under året som gått, ska ''tvättas bort'' med lite jasmin doftande vatten som hälls över händerna eller axeln från ett litet silverkärl. Sedan förväntas man bli välsignade av de äldre att börja på ett nytt och rent blad gällande relationerna, inför ett nytt år.......till nästa Songkran Festival.
I buddhismen finns iget förlåtelse eller nådes begrepp. Men Songkran har en liten smak av försoning i familjen.... om det kommer från hjärtat. 
Som kristna har vi förmånen att få leva varje dag i försoning, vi kan tvätta varandras fötter och gå vidare. Vi har blivit försonade med Far, genom Jesu död på korset. Låt oss välja att leva i den varje dag.
Kram Anna