02 augusti 2021

Vem kan återuppbygga?

I Kyrka och Mission talar nu många om: Reset. Andra väntar på att det "Normala" skall återvända. Anna och jag har sedan okt 2013 sett Gud leda oss in i ett stort Reset, här i Ubon-Pakse. Mycket spännande. 
 
I starkt religiösa och spiritistiska samhällen är det viktigt att man vet vad som ... binder folket. Ubon-Pakse är ett fattigt område, men många är i greppet av spiritism. För att klara sig i livet tror man att man först måste blidka alla onda andar. Burr, burr, vilket slaveri. Det är tydligt: De blir aldrig nöjda. 

Mitt i detta har Herren satt oss för att sprida Guds Rike och se:  


Förebygga.
 Att fokusera på Förebyggande är krävande, men mycket effektivt och det bästa man kan göra. Gå till rötterna.   

Rädda. Först vill alla va med om spännande och dramatiska räddnings-aktioner. Speciellt när det gäller människohandel och prostitution. Och de behövs. 

Återuppbygga, är det svåraste. Ja, det är omöjligt för oss själva att fixa våra liv. Bara JESUS kan göra detta. 

Man kan summera: 

Förebygga och Rädda kan man göra i socialt arbete även bland hinduer, buddister, muslimer, sekulära +++

Men Återupprätta människor kan bara Jesus och den kristna kyrkan göra. Att ta bort skammen, fruktan, destruktiva beteenden, synden +++ .... kan bara Jesus göra. 

Vi jobbar vidare med mycket förebyggande och Akut-insatser mitt i samhället, men vi inser mer och mer att bara JESUS kan Restaurera från grunden.  

Ubon-Music-Cafe är ett Half-Way-House som hjälper många att bara komma in och smaka. Vi ser ungdomar och vuxna slinka in, kan smaka på återupprättelse och sedan slinka ut. Helt plötsligt är de borta, men så ...... kommer de tillbaka in igen. Denna Fre-Lör-sön kom flera ... som inte är "färdiga".

Att jobba med människor i Isaan och Pakse är enormt tufft: andligt, mentalt och fysiskt. Det bästa vi kan ge vår fantastiskt duktiga personal är att de har ett varmt och tryggt andligt hem. Ingen "socialarbetare" är starka nog att själv fixa människors restaurering. Vi kan göra mycket, men reparera människor från grunden.... det kan bara Jesus och gemenskapen i Guds församling göra. Tro mig! 

Några var i lördags skapande och ...... gjorde sina egna T-skirts. Även mitt i Corona pandemin är det uppfriskande att vara skapande.  



Ha en bra vecka. 

Ingvar (Fred)