22 oktober 2018

En solskenshistoria

Ibland vet man inte hur man ska nå en familj i djup misär, utan att hjälpen vi kan komma med blir till ett biståndsberoende. Vi hade gjort ett hembesök och var tagna av hur fattigt familjen hade det. 

                       

Till det yttre vara rummet hela familjen bor i (2 vuxna och 2 ungdomar) helt OK. Men när vi skrapar på ytan; Man hade inte råd att betala hyran på 1 år och levde i ständig fruktan att bli vräkta. Inte betalat skolans termins avgifter på 3 år. Nu kunde dottern inte få ut sina betyg för att börja klass 10. Pappan alkoholist, tjänar 200-300 baht (SEK 75-85)  om dagen. Varav tyvärr en större del gått till alkohol. Pengar till hyra, mat eller skolgång var inte att tänka på. Ibland gick inte tjejen till skolan för hon hade ingen mat att äta eller pengar till mat på skolan. Man var inflyttad och hade ingen släkt ingen som brydde sig. 

Vi vände och vred på idéer och våra män i teamet kom på att vi ska se vad vi kan göra praktiskt. De gjorde ett hembesök och bytte glödlampor, så att dottern som vi stöttar med studiemedel skulle kunna plugga på kvällarna och ha ljus i badrummet. De börjar peppa pappan att ta ansvar. 

                                        

Dottern som var med i vårt Empower program för ungdomar i riskzonen, beslutar sig för att förlåta pappan för hans missbruk och försumlighet. 
Relationen i familjen blir bättre, pappan  minskar sitt drickande. 

För 3-4 dagar sedan var teamet till dem med en gåva i form av ris, matolja och lite konserver(mercy ministry). När Rose kommer in i rummet och hälsar säger Pappan : och vem är du? Hon säger, jag heter Rose. Då kastar han sig på knä vid hennes fötter och gråter som ett barn. Rose som är väldigt obekväm med att bli upphöjd kryper ner på knä bredvid honom och han säger tack för att ni har visat oss så mycket kärlek. Jom, Rose’s man kramar om honom och uppmuntrar honom igen att tänka på sitt ansvar för familjen och sänka sina alkoholutgifter. För att i framtiden kunna betala dotterns skol avgifter etc. 

I söndags dök hela familjen upp i kyrkan, och pappan vill få förbön för hjälp att sluta dricka. 
På eftermiddagen ringer han till Rose och jublar: Jag har inte varit så här glad sedan jag föddes.
Kärlek och omsorg med vishet är ett väldigt bra redskap.