11 februari 2020

Vad innebär det praktiskt att 'Stå upp - vara ljus !

I går morse läste vi Jesaja 60 uppmaningen att ‘Stå upp - var ljus’…..lite anade jag att det skulle bli dagens tema, inte bara i vårt ledar team i kyrkan men också på eftermiddagen när jag satt med och lyssnade in på rapporterna från Child Safe Communities teamet. 

De sista 2 veckorna har Child Safe teamet jobbat med att fördjupa relationerna med myndigheterna här i Ubon. Rapporterna är positiva, man vill ha ett närmare samarbete. Just detta är steg framåt i vårt samarbete med myndigheterna. Nu välkomnas vi in i ‘gemenskapen med öppna armar’. Det kommer visserligen att innebära tidskrävande möten, men vi tror att vi får en chans att påverka. De önskar att CSC tar en central roll i det förebyggande arbetet med barn och unga i provinsen.                                                              

Men det finns utmaningar: Jag lyssnade till rapporterna om 2 av våra skyddslingar vars förövares domslut blivit förhållandevis väldigt korta straff. Båda de här barnen ha enligt BUP ett något lägre IQ. Den ene brottslingen är enligt byns folk ‘inte normal’. Polisen har inte lämnat in de rapporter som skrivits. Etc etc. Man skyddar brottslingen och samhället försvarar sig med att ‘hon är ju bara ett barn’ eller `hon är ju ändå långsam i sin intellektuella utveckling’.Vi summerade med teamet idag: OK ska vi ge upp att stå för de mest sårbara i samhället??? Att inte göra något är att säga ‘ det är OK att sexuellt utnyttja någon som är handikappad‘? Är det det budskapet vi vill ge? Eller vill vi sätta en standard ….igen…. 
  • För barnens lika värde.
  • För barnens rätt till trygghet vilka de än är.
  • Från vilken samhällsklass de än kommer ifrån.
                                   
                                                                                                                                                                                                           För 3-4 år sedan stod vi i den svåra situationen att behöva anmäla lärare och ledare, kristna som buddister. Vi har ett ungt team, detta var oerhört tufft för dem. De är skolade i Thailändska kulturen och den ståndpunkt vi måste ta- för barnens skull- var totalt emot gällande kultur. Idag vill vi återigen ‘Stå upp och vara ljus’ sätta en standard mot gällande värdekultur, be åklagaren riva upp domslut för att ompröva, för att rätten ska flöda för de svagastes skull.
Anna